• template image
  • template image
  • template image
  • template image
  • template image
  • template image

FERTŐRÁKOS a Világörökség része

A Fertő-tájat és gazdag kultúrkörnyezetét az UNESCO 2001. évben Világörökséggé nyilvánította. Fertőrákos történetiségével, a római kori emlékeivel kiemelkedő értéket képvisel. A Fertő tó parti 2300 lakosú község Soprontól10 km-re található. Az első írásos emlék 1199-ben Racus néven említi a települést, amely a mai napig megőrizte arculatát. Fertőrákos egyik igen híres, különös szépségű érdekessége a Kőfejtő. A lajta mészkövet már a rómaiak is bányászták, kitűnő faraghatósága miatt kedvelt építőanyag volt. A fejtések mentén felfedezhetőek a növényi és állati ősmaradványok. A kialakult 10-12 m magas, kitűnő akusztikájú barlangban színház működik, melynek nyári fesztivál sorozata kivételes élményt jelent. A városfalmaradványok között található az ország egyetlen 
köztéren megmaradt pellengére a XVI. századból. A győri püspökség barokk kastélyát a XVII-XVIII. században alakították ki középkori alapokon.
A község katolikus templomát 1696-ban szentelték fel, tornya középkori eredetű, mely védelmi célokat is szolgált.
A régi vízimalom és a Virágosmajorbéli kápolna szintén a régi kort segítik felidézni. A kalcitkristály gyűjtemény Magyarország szép ásványainak magángyűjteménye. A fertőrákosi ember nagyon összenőtt a Fertővel. Eredményesebb, zavartalanabb pihenést elképzelni is lehetetlen annál, amit a tó csöndes nádasa, a ritka élővilágával védett természeti értékeivel kínálni tud. A tó nyílt víztükre változatos szórakozáshoz teremt kitűnő lehetőséget.
A magyarországi partszakasz egyetlen vízi telepét a fürdőzők és a szél szerelmesei - vitorlások, szörfösök - Fertőrákosnál vehetik birtokba.
A községet jól kiépített bicikliút köti össze a Fertő menti településekkel és Sopronnal, de a kitartóbbak a Fertő körbekerekezésére is vállalkozhatnak.

A Fertőrákos-Mörbisch kerékpáros és gyalogos határátkelőhelynél a római kori Mithras-szentély érdemel figyelmet. A lovaglóutak és erdei tanösvények további felfedezésre csábítanak. A soproni történelmi borvidék legkitűnőbb borai is a falu határához közel eső dűlők terméséből készülnek, melyek igazi szépségét és erejét a helybélí termelői pincékben lehet felfedezni.